Palmový olej? Dobrú chuť!

Autor: Simona Beňová | 10.5.2016 o 11:01 | (upravené 15.11.2016 o 12:44) Karma článku: 4,72 | Prečítané:  907x

Palmový olej má jedinú výhodu - je lacný. Denne sa s ním stretávame, kupuje ho, konzumujeme. Keby ste chceli pátrať po potravinách ktoré obsahujú palmový olej, nebudete musieť dlho hľadať. Je totiž skoro všade!

Tento blog by som chcela venovať problematike palmového oleja, keďže sa touto témou zaoberám už dlhšiu dobu. Prvý krát som sa začala zaujímať o palmový olej skrz ekologickú katastrofu, ktorá sa udiala minulý rok v Indonézii. Neprehliadnuteľná záležitosť, ktorá vo mne vyvolala veľa otáznikov.

Ľudia kupujú produkty bez toho, aby vlastne vedeli čo je ich obsahom. Nevenuje sa dostatočná pozornosť výživovým hodnotám a informáciám o zložení, ktoré sú uvedené na etikete výrobku. Palmový olej a jeho deriváty sú na etiketách najrôznejšieho tovaru ukryté pod niekoľkými desiatkami názvov, v ktorých by sme spojitosť so samotným olejom hľadali márne. Nebezpečie skryté v palmovom oleji  tvoria  nasýtené mastné kyseliny, ktoré sa podieľajú na tvorbe tzv. "zlého cholesterolu".  Zatiaľ čo v 100 gramoch repkového oleja ich je len okolo 7 gramov, v palmovom je to až 49 gramov! To spôsobuje upchávanie ciev, čo môže viesť k infarktu alebo trombóze. Súvisí so vznikom depresie a chorôb ako sú celiakia, cukrovka, rôzne zápaly a problémy štítnej žľazy. Problémom je hlavne množstvo v akom  ho posledné dve tri generácie konzumujú. 

Palmový olej sa stal v posledných rokoch jedným z najpoužívanejších produktov rastlinnej výroby. Nachádza sa v polovici potravinárskych výrobkov: v margarínoch, sušienkach, čokoláde, majonézach, čipsoch či tyčinkách a pečive. Taktiež ho nájdeme v krmive pre psov a kozmetike. Z produktov, ktoré obsahujú vysoké množstvo palmového oleja musím spomenúť nutelu. Sladká nátierka, ktorá ukradla srdcia mnohým z nás, je vlastne lákavým jedom, ktorý mamičky s radosťou natierajú na desiate deťom do školy. Našťastie, "nutelová mánia" na Slovensku nie je taká rozšírená ako v zahraničí.​

Existuje však ešte vážnejší dôvod, prečo sa výrobkom, ktoré obsahujú palmový olej vyhnúť. Plantážam palmy olejnej, z ktorej sa olej získava, padajú za obeť posledné tropické pralesy predovšetkým v Indonézii a postupne aj v Afrike a Južnej Amerike. Rozširovanie palmových plantáži vedie k totálnej devastácii tropických dažďových pralesov. Spôsobuje eróziu pôdy, úhyn  rastlín i živočíchov a zvýšenú produkciu skleníkových plynov. Pri jej pestovaní potom tečú pesticídy prúdom, zamorujú pôdu i vodu. Navyše ohrozujú  i pôvodných obyvateľov, ktorým spoločnosti nelegálne zaberajú pôdu.

Na základe katastrofických požiarov v Indonézii, na ktoré doplatili státisíce ľudí a zvierat, je dnes o palmovom oleji konečne počuť oveľa viac! Veľké množstvo ľudí začalo poctivo sledovať zloženie potravín a nakupuje výrobky, ktoré palmový olej neobsahujú. Nebuďte leniví a čítajte etikety na potravinách. Dobrú chuť!

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.


Už ste čítali?